Fight or flight? Of kan je in het midden blijven?

 

Ik zie het om me heen bij mensen met wie ik werk en samen werk. En ik herken het steeds beter bij mezelf. Het blijft een uitdaging, ook al word ik me er steeds bewuster van. Zeg maar gerust een worsteling! Om daar te blijven en aanwezig te zijn.

Waar?
In het midden. In mijn eigen midden.

Wat bedoel je met het midden?
Misschien is het goed om eerst de beweging te beschrijven waar ik het over heb. Het voelt voor mij als een heen en weer beweging. Het is vaak of…of. “Fight or flight” is een bekende term die hiervoor gebruikt wordt. Dit heeft natuurlijk te maken met (fysiek) vechten of vluchten. Zowel letterlijk als alleen intern. Dit vechten en vluchten heeft wat mij betreft vele vormen: voorwaarts-achterwaarts, ergens in opgaan-afhaken, helemaal op de ander gericht-alleen maar met mezelf bezig, pleasen-bevriezen, vechten-vluchten.

Wat heeft dit te maken met het midden?
De uitdaging ligt in het midden! Je eigen plek innemen. Je niet groter, beter of slimmer voordoen. En je niet kleiner, minder of dommer voordoen. Je eigen grenzen aangeven vanuit dit midden. En dat voelt kwetsbaar. Dat is wennen. Want de voorwaartse of achterwaartse beweging beschermt je ook. EN het schermt je af van wie jij in potentie bent.

Ben je altijd in het midden?
Ik streef er niet naar om nooit meer in de voorwaartse of achterwaartse beweging terecht te komen. Ik probeer wel om dat een bewustere keuze te laten zijn. En er niet meer zo ingezogen te worden. Op plekken waar het (nog) niet veilig is, voelt het midden te kwetsbaar. Daar waar het wel kan is het bijzonder om te ervaren wat het met mij en de ander doet!

Probeer het deze week ‘gewoon’ eens uit om wat meer in het midden, bij jezelf te blijven! En ervaar zelf het verschil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kloeze & Coaching