het is NU nog geen vakantie!

Druk, druk
De afgelopen tijd had je het druk, te druk. Je kijkt uit naar de vakantie, al weken. De kinderen zijn moe, het weer is prut en je kan zelf ook wel wat rust gebruiken. En dus ben je de dagen aan het ‘wegstrepen’ en de laatste klussen aan het afronden. Je bent jezelf behoorlijk voorbij gerend. Na de vakantie…dan ga je het echt anders doen. Meer rust nemen, minder werken in je vrije tijd, gezonder eten, meer bewegen, niet meer overal ‘ja’ tegen zeggen……enz.

NU
Maar een nieuwe start begint NU! Niet pas na de vakantie. Wat kan je vandaag doen om alvast een stap(je) te zetten op weg naar een relaxter leven? Wat vraagt nu om aandacht? Dat kan bijvoorbeeld je work-life balans zijn waar jij (en/of je gezin) niet tevreden mee bent. Realiseer je dat dit probleem niet wordt opgelost door verder te gaan zoals je nu bezig bent!

Geen pauze
Grote kans dat jij dezelfde fout maakt als zoveel anderen. Je hebt het druk en dus ‘bezuinig’ je op ontspanning. Je onderneemt steeds minder leuke dingen met familie en vrienden. En echt tijd voor pauze nemen vind je zonde. Je probeert steeds meer dingen tegelijkertijd te doen, terwijl inmiddels wel bewezen is dat niemand (ook vrouwen niet) goed kunnen multi-tasken. Je presteert veel beter (en je bent een veel leuker mens voor jezelf en je omgeving!) als je je energie ook weer voldoende oplaat.

Kleine stappen
Maak geen grote veranderplannen. Want grote kans dat het blijft bij een plan. Iets op wilskracht moeten doen kost namelijk veel energie. En daar had je nou juist niet genoeg van. Dus maak kleine veranderingen, en geniet van de vooruitgang die je maakt! Oefen de komende dagen eens met één of alle van de volgende oefeningen:

  • Zet de timer op je telefoon, zodat je gedurende 1 of 1,5 uur ongestoord aan 1 opdracht kan werken. Beantwoord in dat uur geen email, telefoon of andere berichtjes. Focus! En ervaar wat het effect is,
  • Schakel je telefoon en laptop gedurende één avond uit. Even ouderwets niet bereikbaar zijn. Doe alsof de stroom is uitgevallen. Tijd voor een boek, een goed gesprek, een wandeling of lekker vroeg naar bed,
  • Schakel de telefoon en radio uit als je in de auto op weg naar je werk rijdt. Geniet van de rust en ruimte voor jezelf. Wees niet alvast bezig met je werk. Maar probeer slechts aanwezig te zijn bij het rijproces,
  • Stop dit weekend met multi-tasken. Dus niet, je mail checken terwijl je een gesprek met je man/vrouw probeert te voeren. Niet what’s appen op de fiets. Niet werken en tv kijken tegelijk. Of ontbijten en ondertussen de krant lezen. 1 ding tegelijk, met al je aandacht. En kijk wat het effect is voor jezelf en voor anderen.

Geniet van meer aandacht nu, en van een relaxte vakantie straks!

Kloeze & Coaching