Onrust in je hoofd

Vanaf het moment dat je jezelf hardop de vraag hebt gesteld: ‘is dit nou wat ik eigenlijk wil?’ En zo niet, wat ga ik dan wel doen? is er een ‘gevecht’ in je hoofd losgebarsten. Een gevecht waarbij de verschillende delen van jezelf uit alle macht proberen jouw aandacht te trekken.

Het ene moment ben je ervan overtuigd dat gewoon doorgaan met je baan het beste is. Om daarna hélémaal onrustig te worden van dat idee. De meest wilde plannen komen bij je op. Die je vervolgens één voor één als totaal onrealistisch weer afschiet.

Gevoel
Niet alleen je gedachten, maar ook je gevoel schiet van de ene naar de andere kant. Vasthouden aan je baan voelt veilig, je weet wat je hebt en het past nu (min of meer) in jouw leven. En ook is er dat onrustige gevoel, de sleur van het bekende, de passie en uitdaging missen. Het is er allebei.

Streng?
Wellicht kan je in dit ‘gevecht’ behoorlijk streng zijn voor jezelf. Zinnen als: ‘dat lukt mij nooit’, ‘er moet wel gewoon geld verdiend worden’, ‘het gras is echt niet groener ergens anders’, ‘wat zullen ze denken?’ en ‘wees gewoon eens blij met wat je hebt’, worden afgewisseld met: ‘ik weet dat ik het kan’, ‘hoe gaaf zou het zijn om…’ en ‘ik heb er vertrouwen in dat het goed komt’.

Herkenbaar?
Waarschijnlijk wel.

Balans
Het is geen kwestie van of…of. Je hebt zowel een kant die graag wil vasthouden aan wat je hebt. Als een kant die kansen ziet en nieuwe uitdagingen opzoekt. Een kant die kritisch is en jou waarschuwt voor gevaren. En een kant die positief is en jou aanmoedigt om iets nieuws te proberen. En dat is maar goed ook! Het is de kunst om te leren dit beter te balanceren.

Hoe?
Door je meer bewust te worden van jouw verschillende kanten, die afwisselend op de voorgrond treden. Zonder bewustzijn schiet je in bepaald (ontwijkend, pleaser, aanvallend enz)-gedrag in plaats van dat je dat zelf bewust stuurt.

Let de komende tijd eens op de zinnen die je tegen jezelf zegt in spannende, nieuwe, stressvolle of vervelende situaties. En het gedrag dat hier bijna automatisch op volgt. Meer bewustzijn zorgt ervoor dat je daar niet langer automatisch in wordt gezogen. En je dus beter zelf een keuze kunt maken! Meer balans en rust in je hoofd is het gevolg!

Kloeze & Coaching